Selen

SELEN
Er ligesom E-vitamin en antioxidant, er dog mere end 1000 gange mere aktivt end vitaminet. Forhindrer uhensigtsmæssige iltningsprocesser, stimulerer imunsystemet, leveren og de afgiftende processer. Beskytter cellerne mod giftige substanser, herunder kviksølv og cadium.
Selen er tilstede i alle kroppens celler. Man vurderer, at der i kroppen er 10-15 mg som især findes i muskler lever og nyrer.
Behov
ADD:100-200 mcg. (Børn 15 mcg)
Indtagelsen må gerne være lidt større ved dårlige levevaner. (Dårlig kost, kaffe, tobak og alkohol)
Ekstra tilskud:200-300 mcg (Børn 20 mcg)
Optagelsen øges ved tilstedeværelse af C-, og E-vitamin.
Bedste optagelsestidspunkt er før eller efter morgenmåltid.
Overdosering
Overdosering kan medføre hårtab, diarre, kvalme, metalsmag og deforme fingernegle.
Virkning
Selen er en vigtig antioxidant der bør tages sammen E-vitamin.
Selen beskytter cellemembranerne mod iltningsskader.
Selen kan beskytte kroppen imod tungmetaller. (Kviksølv og cadmium)
Det beskytter mod mange former for cellegifte.
Selen medvirker til afgiftning og regenerering af beskadiget lever.
Selen er en del af nogle enzymer der danner visse skjoldbruskkirtel-hormoner.
Stimulerer immunforsvaret.
Regulerer vævshormoner.
Mangelsymptomer
Det er ikke tit, at man ser deciderede mangelsymptomer. For lav tilførsel af selen synes at have en vis sammenhæng med kræft og hjertekarsygdomme.
Hvem har især brug for Selen?
Hjertesygdomme. Til forebyggelse og helbredelse.
Cancerforebyggelse.
Ved astma/allergi/overfølsomhed fordi det virker på prostaglandinsyntesen.
Kviksølvsbelastning.
Med alderen bliver kroppens selendepoter mindre. Man har fundet ud af at selenniveauet falder med 7 % efter 60 års alderen, og med 24 % efter 75 års alderen.
Selenmangel forekommer ofte hos alkoholikere og kan være medudviklende til de organskader som ses i lever og bugspytkirtel.
Hvor findes Selen?
Fisk (makrel, rejer, hummer, tun, østers), paranødder, kød, hvidløg, fuldkornsprodukter.
Sojabønner, sesamfrø, solsikkefrø, kokosmel mælkeprodukter og naturris.
Af den mængde selen vi spiser optager vi 40-70%.
Optagelsen hæmmes af forarbejdede/raffinerede fødevarer.




Forrige side

Tilbage til Tilskuds Oversigt Forside
Kontakt os | Tilmeld medlemssiden | Glemt mit Password